Korslimmat trä eller KL-trä

Kl-trä i vårt sortiment har benämningen Wood-X. När du bygger och gör olika designartiklar med trä är kl-trä ett mycket bra arbetsmaterial. Kl-trä som material är mycket bra, det går bra att forma, det är vridstyvt och är också mycket hållbart, därtill också väldigt snyggt att se på. Massivt trä är grunden och används mycket i modern möbelbyggnad. Materialet är samtidigt klassiskt och tidlöst. Som byggmaterial är det också ett väldigt miljövänligt val.

Användning av korslimmat trä

Av kl-trä kan du till exempel bygga innerväggar och mellanväggar. Det går också mycket bra att bygga både golv och tak av korslimmat trä. Dessutom blir det mycket snygga möbler av det, som till exempel bord eller bänkar. Du kan även använda kl-trä till exempel till fönstersmygar. CLT eller Cross Laminated wood kommer från engelskan men är samma sak som vår svenska KL-trä.

Olika träslag i kl trä

Gran-X är det de mest använda materialet. Det är mycket vackert och därtill är det även mycket segt och därmed bra virke med flera bra egenskaper. Vi använder Gran-X som väggmaterial, inredning och som undertak. Därtill finns flera områden för användning ute.

Douglas-X som är tillverkat av douglasgran och är ett val som är ekonomiskt bra och därtill är det väldigt snyggt. Materialet är lite hårdare än den svenska granen och bra användningsområde är till exempel golv. Detta virke är alltmer vanlig även här i Sverige.

Lärk-X har mycket kärnved och är mycket slitstark. På grund av detta klarar den bra röta. Den behöver inte ens någon ytbehandling, därtill blir den naturligt vacker vid åldrandet.

Fur-X är ett bra träslag som går utmärkt att använda på flera olika sätt. Du kan göra bord eller till exempel köksluckor.

Thermo-X är ett snyggt trämaterial vilket är behandlad i ungefär 200 graders värme. Därför har den även en mörk färg som helt går igenom den, skivan är också rötbeständig. För att den inte ska blir grå till färgen bör du dock ytbehandla den. Du minskar på detta sätt gråningen genom det UV-skydd som finns i olika lasyrer, oljor eller lack.

Utöver KLT kan man även använda limfog till det mesta.

Lämna ett svar