Vad orsakar mögel i badrummet?

Om du har märkt svartmögel i badrummet är det dags att vidta åtgärder! Svartmögel kan orsaka hälsoproblem och fortsätter att växa om det inte tas om hand. Lyckligtvis är det lättare att förebygga mögel än man tror.

Mögel av alla slag, inklusive svartmögel, kan dyka upp var som helst i badrummet oavsett om du har ett hundra år gammalt badrum eller nytt och fräscht från badrumsrenovering Kungsholmen. Även om du kan ta bort det snabbt nog, är det bra att förstå vad som orsakar svartmögel i badrummet för att förhindra att det återkommer. Så läs vidare och lär dig hur du förhindrar mögel i badrumsutrymmen och vad som orsakar det.

Men hur vet du om det är svartmögel eller vanlig mögel?
Först och främst ska du titta på dess färg.Till skillnad från mögel kommer vanlig mögel att höjas med en pulveraktig konsistens. Svartmögel kommer också att introduceras, men det kommer att vara svart eller mörkgrönt och ha en mindre porös form. Svartmögel är också slemmigt och är inte lika snabbt som andra former av mögel att få bort. Du ser ofta på ”kolonin” att det är mer mörka nyanser och lite murknare yta.

De vanligaste orsakerna till badrumsmögel

Den varma fuktiga miljön i badrummet är den perfekta platsen för mögel att växa. Denna typ av svamp växer också i utrymmen som har väldigt lite ventilation. Du kan stöta på mögeltillväxt i sprickorna mellan kakel, badrumsmattor, duschväggar, rör och otäta toaletter. En av de värsta typerna av mögel i badrummet är med andra ord svartmögel. Svartmögel är en typ av svamp som är slemmig och svår att ta bort – samtidigt som den kan vara rätt ut sagt hälsofarlig, speciellt om du vistas ofta i denna mijlö och andas in luften som svartmögel påverkat. Låter det läskigt? Bra, för det är värt att vara varsam för den här ärkeskurken av mögeltyper.

Lyckligtvis finns det några åtgärder du kan vidta för att förebygga mögel i badrumsutrymmen. Lär dig hur du utrotar mögel i badrumsutrymmen genom att läsa våra smarta och användbara tips!

Se till att lämna fönstret öppet efter en dusch

Det kan vara en överraskning att höra, men svampsporer finns överallt, detta märkte vi ofta när vi utförde renovering av badrum i Hornstull. De är inomhus och utomhus, flyter omkring och väntar på att en lämplig miljö ska landa i och slå rot. När du öppnar ditt badrumsfönster efter en dusch berövar du sporerna chansen att landa och växa. Ta bort eventuell överskottskondens också. Frisk luft och rena ytor är svampsporers fiender. Tyvärr kan det vara ett heltidsjobb att utrota mögel i badrummet på grund av kondensuppbyggnad. Se till att du öppnar fönster och torkar runt duschen regelbundet. Du kan också köpa ett mögelbeständigt duschdraperi – det finns hos välsorterade VVS-firmor och byggvaruhus!

Placera reningsväxter i ditt badrum

Om du älskar växter finns det ett enkelt sätt att utrota svampsporer i ditt badrum. Reningsväxter som spindelväxter kinesisk vintergrön bambu, ormväxter, olika sorter av filodendron och sorter av Dracaena är värdefulla växter för att minska mögelsporer från luften. En badrumsfläkt har två funktioner, den är utformad för att ta bort lukt från badrummet, men den hjälper också till att ta bort fukt. Om ditt badrum inte har ett fönster är det ännu viktigare att lämna fläkten på efter användning för att frigöra sporer. Det är också användbart för att ta bort överflödig fukt från luften.

Lägg dina duschsaker på en tvålkopp eller förvaringsställ

Har du märkt att tvål och duschtvätt börjar bli skumt när du lämnar dem på badkaret porslinet eller akryl? Tvålen och fukten skapar den perfekta mikromiljön för sporer att blomstra. Att använda en tvålkopp och duschställ kan minska mögel som tar tag! Behöver du köpråd kan du alltid fråga en fackman som jobbar med badrumsrenovering i Stockholm.

Använd sköljfria rengöringsmedel och ämnen

En sköljfri formula är en produkt som inte kräver någon ytterligare rengöring. Allt du behöver göra är att spraya rengöringsmedlet i slutet av din dusch och låta det verka. Denna spray hjälper till att hålla mögel och mögel i schack utan större ansträngning. Ta inte bort mögel med behandlingar; använd förebyggande produkter så att den inte ens kan hitta en plats att växa. Upprätthåll en regelbunden rengöringsrutin! Det här är superviktigt att följa, så att du inte gör en insasts nu och tror att det räcker för hela året sen. Då frodas möglet i mörkret, som orcher i Mordor! Förebygg detta genom att upprätthålla en regelbunden städrutin med intelligent förvaring och rengöring. Det klarar du av!

Tvätta duschdraperi och badmattor

Återigen kan duschdraperier, gardinskydd och badmattor bli en perfekt grogrund för mögel, vanlig mögel och svartmögel – även med badrumsrenovering Bromma. Du kan också hitta mögel på väggarna i badrummet. Det enklaste sättet att undvika detta är att tvätta dina duschdraperier regelbundet. Undvik också att lämna våta handdukar på golvet! Mögel kan börja föröka sig, i vissa fall inom 24 timmar, beroende på badrumsförhållandena. Det gör att blöta handdukar som ligger kvar på golvet kan vara en grogrund för mögel. För att förhindra ytterligare mögel i badrummet, ta permanent bort blöta handdukar från golvet, och du kan även kolla in vår guide om hur du blir av med mögel. Dessutom ska de ju ändå inte ligga där och skräpa. Två flugor i en smäll!

Hur man blir av med mögel på badrumstak

En av de vanligaste platserna för mögel att växa i badrummet är taket. Det beror på att fukten i ångan stiger och lägger sig på toppen så att sporer kan slå rot.

Ta bort detta genom att torka av ytan med en blekmedelsblandning; kom ihåg att bära mask och handskar. Undrar du hur man kan förhindra mögel i badrumstaket i första hand? Att säkerställa tillräcklig ventilation i badrummet när du duschar är en bra början. Helst bör fläkten vara nära duschen för att snabbt leda bort ånga.

Summa summarum och avslutande tankar

Mögel kan vara ett återkommande problem i badrum, så det är bäst att ta regelbundna åtgärder för att hålla sig på topp. Även om förebyggande är bättre än att bota, är det också viktigt att ta itu med mögel när du ser det; använd de bästa rengöringsprodukterna för korrekt badrumsunderhåll. Hoppas ni har njutit av listan! Nåja, man kanske inte njuter direkt av information om svartmögel, men vad ska jag säga? Det är sånt här jag jobbar med – nu ska jag gå och designa ett arkitektritat badrum Kungsängen. Hej hej!

Lämna ett svar