Vad du bör tänka på innan du köper en begagnad dator eller annan elektronik

Har du funderat på att köpa en begagnad dator eller mobil? Kanske är du helt enkelt inte nöjd med din nuvarande dator eller mobil, eller så har du väntat på att en nyare, snabbare modell ska komma ut i flera månader, men du har inte fått ihop pengarna till den än. Då är begagnad marknaden perfekt!

Om man funderar på att köpa en begagnad dator bör man följa de här tipsen. När man köper en begagnad dator, varesig det rör sig om en stationär dator eller en laptop, är det viktigaste att tänka på maskinens allmänna skick och funktionalitet. Innan man köper den ska man alltid slå på den och kontrollera om det finns några synliga eller interna problem. Starter den inte så kommer den garanterat inte starta vid ett senare tillfälle. Kontrollera om det finns vissa saker som böjda stift, hängande fastklistrade sladdar eller andra uppenbara problem. Föremålet oavsett om det är en begagnad ipad eller dator ska vara i godtagbart skick (alla knappar och portar ska fungera) utan skador på några delar. Om du köper en bärbar dator ska du se till att alla delar (LCD-panel, tangentbord osv.) fortfarande sitter fast på sin rätta plats och inte glappar . Se också till att batteriet fungerar bra och räcker tillräckligt länge för att uppfylla dina behov.

Här är vår omfattande guide om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att köpa begagnade datorer oavsett om du söker en arbetsdator eller en speldator.

Är man ute efter att spela de senaste spelen eller köra de senaste cad-programmen så är denna guide inte för dig. Är man ute efter en produkt som fyller sin funktion till alldagligt arbete i office eller nöjes surfing så är denna guide perfekt för dig.

När du köper en dator verkar det vara en enkel transaktion. Men bakom den nya datorn finns en komplicerad global tillverkningsprocess som använder råvaror, energi och giftiga kemikalier. För att tillverka en ny stationär dator krävs cirka 1,8 ton råmaterial, bland annat koppar, guld, silver och plast. När man väljer att köpa en begagnad elektronik produkt så är man en riktig miljö vän.

Här kommer tips man med enkelhet ska ta i aspekt vid köp av en begagnad dator eller begagnade mobiler.

  • Välj ett kvalitetsmärke som är stora i branschen – De stora kända tillverkarna är alltid det rätta valet då de har många år av utveckling av datorer och elektronik. De håller drivrutiner uppdaterade och reservdelar finns att få tag på. Delarna är oftast tillverkade under bra arbetsförhållanden och flera av de stora elektronik tillverkarna klimatkompenserar för sina utsläpp.
  • Välj en professionell bärbar dator – Om man är på jakt efter en ny dator finns det en markant skillnad mellan datorer som säljs på konsumentmarknaden och professionella datorer som är avsedda för företagsanvändning, även om detta inte är uppenbart vid första anblicken då de ofta ser lika ut på utsidan. Professionella datorer är byggda med komponenter av högre kvalitet, vilket gör dem stabilare och mer hållbara. Dessutom presterar en professionell dator med några år på modekortet vanligtvis bättre än nya konsumentdatorer.
  • Prestandan – En dators hastighet beror på dess processor. Ju mer avancerade program man vill köra på sin dator, desto snabbare är processorn behövs det. En vanlig konsument dator levereras med en Core i3- eller i5-processor som uppfyller de flesta människors behov. Beroende på dina behov kan en Core i7 vara nödvändig – men det är alltid bäst att se till att du känner till dina behov innan du köper en dator. Ska man köra väldigt tunga program kan man behöva en dator med fler än en processor.
  • Utvändigt skick – En dator som är välvårdad säger en hel del om den som använt datorn. Kolla efter repor och sprickor utvändigt på datorn. Är den felfri från skönhetsmärken betyder det ofta att personen du köper den av har skött om sin datorn och varit försiktig med den. Ta också en lampa och lys in i fläktarna för att se om datorn är rengjord. Är den full med damm så köp den inte då den kan gått varm många gånger och kylpastan till processorn är garanterat uttorkad sen länge.
  • Gör efterforskningar på modellen, oavsett om det rör sig om en begagnad ipad eller laptop så kan du med några enkla sökningar på internet kommer all information du behöver om produkten vare sig du är ute efter begagnade mobiler eller datorer. Läs i forum och omdömen hos e-handlare om produkten som ska inhandlas så kommer man få god kännedom om det finns problem med produkten så som fabrikationsfel eller mjukvaruproblem.
  • Operativsystem – När man pratar om operativsystem så tänker de flesta människor på Windows. Men i Microsofts värld finns det många varianter av operativsystemet windows så se till att kontrollera noggrant vilken version på operativsystem som följer med datorn. Windows XP och Windows Vista är 2 st versioner som fortfarande förekommer i begagnade datorer. Tyvärr uppdaterar inte Microsoft dessa program längre så är de installerade på datorn så byt omgående till minst Windows 10.
  • Vilken hårddisk sitter i datorn – Datorer har använt mekaniska hårddiskar i många år. Hastigheten med vilken informationen läses från och skrivs till disken begränsas av dess rotationshastighet och har länge legat på cirka 5400 varv per minut (RPM). Detta hindrade inte ökningar avlagringsutrymme, men de är begränsande för den totala läshastigheten. Sitter det en SSD hårddisk i datorn så är det en bra köpsignal. Med en SSD – hårddisk som står för Solid state Drive kommer datorn starta fort filerna kommer sparas ner upp till 100ggr snabbare än med en mekanisk hårddisk.
  • Något som ofta folk inte tänker på är att datorskärmar inte har några rörliga delar och således ofta kan vara hur bra som helst. Nästa gång du ska köpa ny monitor, sök efter en datorskärm begagnad också, det kan löna sig.

Lämna ett svar